Site Loader

Ska du ha en stor fest och behöver fixa mat som ska räcka till många människor? När det är dags att hålla i en tillställning är mat ofta något som står i fokus. Det ska bjudas på sötsaker och dryck, men även mat av något slag. Under tillställningen vill du troligtvis också undvika att vara låst till ditt kök och kunna mingla och umgås med dina gäster. I dessa fall är det då utmärkt att välja maträtter som passar till många och som du kan förbereda i god tid innan.

Genom att förbereda mat kommer du att spara in otroligt mycket tid. Tid som du sedan kan lägga på dekorationer, festinbjudningar, dukning och annat som hör tillställningen till. Här nedan hittar du några riktigt bra exempel på goda maträtter som passar under årets alla högtider och festligheter.

Bästa maträtterna som kan förberedas

1. Fläskfilé som du har stekt i ugn

Fläskfilé passar många och kan med enkelhet förberedas dagen innan. Tillaga fläskfilén i ugn dagen innan, men vänta med att skiva upp den innan den ska serveras. För att undvika att köttet blir torrt bör du servera det som kallskuret.

2. Matiga pajer

Matiga pajer är hur gott som helst och möjligheterna är här oändliga. Du kan fylla dina pajer med precis vad som helst, vilket gör dem utmärkta även för vegetarianer. Pajerna kan förberedas många dagar i förväg och sedan frysas in, för att värmas upp innan servering.

3. Het chiligryta

I Sverige är chiligryta kanske inte något som man tänker på när man ska tillaga mat till många, men sanningen är att det är ett riktigt bra alternativ. Gör en riktigt het chiligryta och låt den svalna innan du ställer in den i kylen. Grytan blir som godast när den får stå och gotta till sig i 1-2 dagar. Värm upp på spisen innan servering.

4. Potatissallad

En god potatissallad är uppskattad av de allra flesta. Antingen gör du den svenska klassikern eller så väljer du en mer spännande variant, t.ex. fransk potatissallad. Till den franska potatissalladen behöver du rödlök, kryddor, senap och olja. Täck över salladen med plastfolie och låt den stå i kylen.

5. Pulled pork

Pulled pork är ytterligare en maträtt som blir som godast när den får stå och dra några dagar innan den ska serveras (1-2 dagar). Tillaga fläsket i ugn och under loppet av 8-12 timmar. Här är det dock mycket viktigt att du har en väldigt låg temperatur. Förvara köttet i kylen och värm sedan upp det i ugnen innan du drar isär köttet och serverar. Gott, passar de flesta och enkelt att tillaga. Pulled pork har dessutom många användningsområden. Varför inte bjuda på pulled pork burgare?

Post Author: marta