Site Loader

Lider du av muntorrhet? Muntorrhet, som även kallas för xerostomi, är mycket vanligt trots att det inte pratas så mycket om det. Det är ofta äldre personer som drabbas men oavsett ålder är det kvinnor som i större utsträckning drabbas av muntorrhet. Det är viktigt att behandla muntorrhet eftersom det annars kan leda till infektioner i munnen och karies. I vissa fall kan muntorrhet påverka livskvalitén och göra vardagen mer komplex. Ofta är det mediciner som orsakar muntorrhet och med åldern tillkommer fler mediciner, vilket kan vara anledningen till att äldre personer drabbas mer.

Saliven spelar en viktig roll i munhälsan

Det finns många sätt att lindra muntorrhet. Genom att ha goda vanor, göra vissa livsstilsförändringar samt använda produkter för att lindra och förhindra muntorrhet. Saliv är väldigt viktigt när det kommer till muntorrhet. Att hålla munnen fuktig spelar inte bara en grundläggande roll utan saliven är ett skydd mot bakterier som vill angripa kroppen via munnen. När munnen blir torr har du inte tillräckligt bra salivproduktion och då kan saliven inte göra sitt jobb längre. Saliven är avgörande för funktioner som smak och tal men också som skydd för sjukdomar och näringsbrist.

Välj mat med tuggmotstånd

Om du lider av muntorrhet finns det massor av saker som du kan göra. När det kommer till mat ska du tänka på att tugga maten ordentligt. Du kan gärna välja livsmedel som ger tuggmotstånd som till exempel morötter eller hårt bröd. Mat med tuggmotstånd som du tuggar ordentligt stimulerar salivproduktionen. Du ska också tänka på att äta på regelbundna måltider. Om du gör det kommer du stimulera salivproduktionen. Du kan försöka undvika sura och söta livsmedel, de kan nämligen göra att munnen blir torrare men de kan även göra att du får mer karies, vilket inte heller är bra. Försök också att styra kolhydratrika drycker till måltiderna. Om du dricker annat än vatten mellan måltiderna kan du välja mjölkprodukter eller mjölkbaserade drycker till mellanmål. Om du har väldigt känsliga slemhinnor kan du försöka att äta lättkryddad mat eller okryddad, neutral mat som till exempel olika äggrätter. Starka kryddor kan irritera slemhinnan. Ett annat tips är att avsluta varje måltid med att dricka ett glas vatten. Mellan måltiderna kan du suga på sockerfria karameller eller använda andra salivstimulerande produkter. Att dricka små klunkar av vatten regelbundet mellan måltiderna kan också vara till hjälp. Sist men inte minst är det viktigt att du borstar dina tänder två gånger per dag för att förebygga karies om din salivproduktion är ur balans.

Post Author: Magnus