Site Loader

Mat är något som alla kan njuta av och det finns massor av underbara rätter som går att avnjutas världen över. Mat har blivit en del av kulturen i världens länder med nationalrätter och specialiteter. Många tycker om att laga mat och det finns miljontals recept både på internet och i kokböcker. Vill man ibland hellre slippa laga mat, kan man avnjuta goda måltider på restaurang eller beställa hem mat.

Mat i Sverige

Det moderna samhället i Sverige, har massor av råvaror och färdigrätter i matbutikerna, ett stort utbud av världens rätter på restauranger, samt en stor variation med alternativ för hembeställningar. Tack vare integration av allt fler kulturer, har Sverige fått en större valmöjlighet av allt från svensk husmanskost, till exotiska rätter från världens alla hörn. Idag kan man äta allt från smakrika pizzor med massor av goda pålägg, italiensk pasta och asiatiska rätter, till amerikanska hamburgare, libanesisk meze eller till exempel grekiska gyros. Det finns en mängd andra rätter från hela världen som många etablerade restauranger kan bjuda på. Traditionell svensk husmanskost är något som många tycker om, särskilt de svenska köttbullarna! Promenerar man i Stockholm city ner mot Gamla stan, kan man se många gatuskyltar längs med vägen där menyn bjuder på äkta svenska köttbullar med kokt potatis och lingonsylt. Rätten har blivit mycket populär bland turister som kommer till Sverige varje år. Vad vore en portion köttbullar utan ett riktigt gott och krispigt hårt bröd? Att unna sig ett riktigt gott hårt bröd från Wasa är pricken över i till många maträtter, eller kanske till frukosten med goda och varierande pålägg? Några andra svenska klassiker bland svensk husmanskost är bland annat falukorv med mos, skomakarlåda, fläsk med rotmos, kroppkakor med lingonsylt eller till exempel den klassiska blodpuddingen med lingonsylt.

Nyttig mat som är bra för hälsan

I en tid då det finns allt mer snabbmat som är processad med tillsatser, fett och socker, har även vissa folkhälsosjukdomar ökat som diabetes och fetma. Man har även kunnat se att barnleukemi och Parkinsons sjukdom har signifikanta samband mellan exponering för bekämpningsmedel och risken för att få sjukdomen. När man köper grönsaker och frukt, ska man alltid se till att skölja ordentligt, men det räcker inte alltid. Köper man obesprutad, ekologisk mat kan det kosta några kronor mer, men är väl värt det för hälsan. Äter man fisk, ska man se till att den är giftfri och den finner man i sill från Nordatlanten, Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. Ett tips är att äta vildfångad lax från Stilla havet som i stort sett är giftfri. En giftfri fisk i matbutik finner man med KRAV-märkta förpackningar och över fiskdisken kan man alltid fråga personalen varifrån fisken kommer. Vegansk eller vegetarisk mat är allt mer populärt och nyttigt där man helt utesluter animaliska produkter. Dock bör man alltid se till att ta vitaminer som kompenserar proteinet från köttet som kroppen också behöver. Att äta en allsidig kost med fibrer, protein, naturligt fruktsocker och grönsaker är alltid bra för kroppen och hälsan. Vill man hålla sig frisk och hälsosam, ska man se till att kosta på sig lite extra ekologisk mat. På så sätt gör man även aktiva val att värna om miljön. Vill man vara riktigt medveten och klok, kan man även köpa närodlat kött, ägg, bär och rotfrukter direkt från bonden! Många självodlare har idag egen försäljning direkt på gårdarna.

Post Author: Magnus