Site Loader

Gnocchi har kanske inte slagit igenom på allvar i Sverige men den är desto populärare i hemlandet Italien. Den görs vanligtvis på potatis och är väldigt populärt i Rom och området runt omkring. För många är den ett lite mer spännande alternativ till pasta. De säljs även i svenska livsmedelsbutiker både i torkad och färsk form. Om du har en italiensk matbutik i närheten där du bor är chansen stor att du kommer hitta många varianter. Gnocchi är ett väldigt mångsidigt livsmedel och några klassiska tillbehör som många använder är tomatsås eller pesto.

En enklare form av gnocchi

Om du känner att du inte är redo för potatisgnocchi kan du testa en annan typ av gnocchi från den italienska tillverkaren Barilla. De erbjuder en pastavariant gjord på vatten och durumvete. Den passar perfekt om du vill göra en traditionell bolognese eller varför inte en ragu? Det kan också vara en mjukare övergång till potatisgnocchi om du senare vill testa på detta. Barillas gnocchi finns i de flesta livsmedelsbutiker och har en koktid på 11 minuter. Det är en pastasort som passar lika bra till vardagsrätter som till en lite festligare måltid.

Att göra sin egen gnocchi

Det är faktiskt enklare än man kan tro att göra sin egen gnocchi. Det enda du behöver är kokt potatis, mjöl och ägg. Du börjar med att koka potatisen och pressa den genom en potatispress. Sedan blandas den med ägg och en gnutta salt tills du fått ett mos. Nästa steg är att arbeta in mjölet tills du får en smidig deg. Efter det rullar du ut cirka 3 cm tjocka rullar och skär i tärningar. Sista steget är att koka dem i cirka fem minuter. Du ser att de är klara då de stiger upp till ytan. Svårare än så är det inte. Hemligheten för att lyckas är att se till att degen är ganska lös men fortfarande smidig. Sedan är det också viktigt att ha koll så de inte kokar för länge.

Recept på gnocchi

Så vad finns det då som passar till gnocchi? Du kan till exempel göra det enkelt för dig och bara mixa i lite bacon, svamp och grädde. Ett annat alternativ är att göra ett väldigt italienskt recept och blanda i mozzarella och tomat. Dessa ska sedan ugnsbakas i en stor form och ätas tillsammans. Det är både enkelt och smidigt och sköter sig till stor del av sig självt i ugnen. En perfekt vardagsrätt om du kommer hem sent och inte har så mycket tid. Ett sista tips är att hålla det väldigt enkelt och bara röra i lite pesto. Toppa med lite parmesanost till servering för lite extra smak.

Post Author: Magnus